Çin Türkiye’ye karşı ajan gemisi yolladı! Bakın neyin peşindeler
Ankara’nın Afrika’da inşa ettiği ileri sürülen uzay üssünün casus uydular tarafından takibe alındığı edilmişti. Bu kez Çin’in harekete geçtiği öğrenildi.

Haber Global’de yer alan habere göre, Türkiye’nin Somali’de inşa ettireceği uzay üssü, küresel güçlerin radarına girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Somali Cumhurbaşkanı Hüseyin Şeyh Mahmud tarafından geçtiğimiz Aralık ayında gerçekleştirilen ortak açıklamada Türkiye’nin roketlerinin fırlatılacağı ve uzay çalışmaları için platform olarak kullanacağı bir uzay tesisinin Somali’de kurulacağı açıklanmıştı.

Elde edilen son bilgilerine göre ABD, Fransa ve Çin’in uzaydaki istihbarat uyduları sıklıkla Somali’de inşa edilmeye başlanan tesisin üzerinden geçip görüntü alarak, veri topluyor. Öte yandan Çin ise dünyanın en gelişmiş uzay komuta ve iletişim gemisi olan Liaovang-1’i de tesis yakınlarına getirmiş durumda. Geminin tesisin yapısını gözlemleyip Türk füze sistemlerinin özellikleri hakkında bilgi toplamaya çalıştığı iddialar arasında.

Saygın küresel istihbarat yayın organı Intelligence Online’ın (IO) elde ettiği bilgilere göre uzaydan Dünya gözlem misyonları gerçekleştiren çok sayıda uydu Türkiye’nin Somali’de inşasına başladığı ifade edilen uzay tesisinin üzerinde sabit durumda.

Türkiye’nin Afrika boynuzu ülkesi Somali’deki üssünü uzaydan Fransa Airbus Savunma ve Uzay Şirketi’nin “Pleiades Neo” istihbarat uydusu, ABD Maxar firmasının “WorlView Legion” istihbarat uyduları ve Çin Çangguang Uydu Teknolojileri firmasının “Jilin-1” istihbarat uyduları doğrudan gözlemliyorlar. Söz konusu uyduların Türkiye’nin üssü için çok sayıda veri topladığı ve fotoğraf çektiği de iddialar arasında.

Elde edilen bilgilere göre Türkiye bölgede oldukça geniş bir uzay üssü inşa ediyor. Ana üsle bağlantılı olarak bölgede, Kismaayo kıyısında lojistik tesis inşasına da devam ediliyor. ABD, Fransa ve Çin istihbarat birimlerine göre Türkiye son dönemde hem savaş füzelerini test etmek hem de uzaya mekik fırlatmak için en uygun bölge olarak kabul edilen Ekvator çizgisinde bir üs arayışındaydı.

Kaynaklar Türkiye’nin Somali’deki üste orta ve uzun menzilli füzelerini test edeceklerini de açıkladılar. ABD merkezli savunma yayın organları da daha önce Türkiye’nin aynı amaçla ulusal sınırlarında Akdeniz ya da Karadeniz’de özel bir roket test sitesi inşa etmeyi planladığını dile getirmişti.

İstihbarat kaynakları aynı zamanda Türkiye’nin üs açma faaliyetlerinin ardından İtalya’nın Kenya’da bulunan atıl durumdaki üssünü yeniden inşaya başladığını ve Suudi Arabistan’ın da Umman’da İngiltere’nin ortak deniz lojistik deniz üssü olan “Duqm” yakınlarında bir uzay üssü açmakla ilgilendiğini belirtiyor.

Diğer yandan Çin’in Uzay gözlem ve istihbarat gemisi sınıfında dünyanın en gelişmiş deniz aracı kabul edilen yeni ‘Liaovang-1’ gemisini de Kızıl Deniz’de bulunan ‘Çin Halk Kurtuluş Ordusu Destek Üssü’ civarına getirdiği gündeme getirildi.

Geminin uzay destekli askeri operasyonlarını yönlendirme, uydu-yer iletişimi ve veri aktarımını sağladığı da biliniyor. İstihbarat kaynakları ise Çin’in Liaovang-1 gemisini bölgeye getirmesinin ABD’nin Husilere karşı hava saldırılarını gözlemlemek ve Somali’deki Türk uzay tesisi hakkında veri oluşturup “Türkiye’nin füzelerinin kapasitesi, menzili ve etkin alan genişliğini ölçmek olarak yorumluyorlar. 224 metre uzunluğa ve her biri 32 metre olan radarlara sahip geminin “lazer silahlarıyla donatıldığı” biliniyor.