Herkes bu işe şaştı kaldı: ABD o İHA’yı göz göre göre kopyaladı
Birçok ülke insansız hava araçları teknolojisine yatırımlar yaparken son gelen hamleyle ABD, bir ülkenin İHA’sını resmen kopyaladı.

M5 Dergi’de yer alan habere göre, Amerika Birleşik Devletleri, İran’ın Rusya ile birlikte geliştirdiği Şahid insansız hava araçlarına karşı düşük maliyetli bir çözüm olarak tasarlanan LUCAS kamikaze İHA sistemini kamuoyuna tanıttı. Tanıtım sonrası ABD’nin söz konusu İHA’yı kopyaladığına dair suçlamalar ortaya atıldı.

Defence Blog haberine göre, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Pentagon’un bahçesinde düzenlenen çok alanlı otonom sistemler gösterisinde LUCAS (Low-Cost Uncrewed Combat Attack System) adlı yeni nesil insansız hava sistemini yakından inceledi.

Arizona merkezli savunma firması SpektreWorks tarafından geliştirilen LUCAS, özellikle Hint-Pasifik bölgesinde görev yapacak birliklerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere düşük maliyetli, modüler ve esnek bir sistem olarak tasarlandı.

Görsel olarak İran-Rus üretimi Geran-2 (Şahid-136) İHA’sına benzeyen LUCAS, üçgen (delta kanat) formu ve piston motorlu yapısıyla dikkat çekiyor. Ancak SpektreWorks’ün geliştirdiği bu sistem, Batı mühendisliğiyle birleşerek çoklu görev kabiliyeti sunuyor. Keşif, taarruz ve iletişim görevleri için farklı faydalı yüklerle donatılabilen LUCAS, katapult veya roket destekli sistemlerle fırlatılabiliyor ve yeniden kullanılabilir yapısıyla öne çıkıyor. Şirket, LUCAS’ı “zorlu ortamlarda, minimum lojistik destekle görev yapabilecek dayanıklı bir insansız sistem” olarak tanımlıyor.

LUCAS yalnızca bir saldırı aracı değil; aynı zamanda ABD ordusunun geliştirmekte olduğu çok katmanlı otonom sistem ağında veri aktarma (relay node) görevi de üstlenecek. Bu sayede müttefik kuvvetler arasındaki iletişim, geleneksel altyapıların yetersiz veya risk altında olduğu sahalarda dahi sürdürülebilecek.

Defence Blog’un aktardığına göre, Pentagon son dönemde küçük İHA sistemlerini hızla yaygınlaştırmak için köklü reformlara yöneldi. Artık bazı küçük İHA türleri, tam teşekküllü hava araçları yerine “tüketilebilir mühimmat” sınıfında değerlendirilecek.

Ayrıca, alt düzey birlik komutanlarına da bağımsız drone tedariki yetkisi verildi. Bu adım, ABD ordusunun daha esnek, hızlı ve düşük maliyetli insansız çözümlerle sahadaki etkinliğini artırmayı hedefliyor.