Türkiye’yi Eurofighter’lar konusunda oyalayan Almanya’ya o ülkeden şok tehdit: ‘Artık verin’ demeye getirdi
Eski Birleşik Krallık Savunma Bakanı Sir Ben Wallace, Türkiye’nin Eurofighter savaş uçaklarını almasında sorun çıkaran Almanya’ya tepki gösterdi. Wallace, Eurofighter’da “Almanya engeline hukuki fren şart” imasında bulunarak gelecekte Berlin ile masaya otururken yapılacak anlaşmaları ince eleyip sık dokumaları gerektiğini belirtti. Wallace, açıklamalarıyla Almanya’ya ‘bu uçağı Türklere verin’ demeye getirdi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen ve Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar’ın moderatörlüğünü üstlendiği Boğaziçi Lectures etkinliğinde gdh defence’in sorularını yanıtlayan Wallace, Almanya’nın Eurofighter satışına yönelik tutumunda olumlu bir ilerleme kaydedildiğini belirtTİ.

Türkiye’nin Eurofighter Typhoon alım talebinde Almanya’nın yarattığı engele değinen Sir Ben Wallace, kendi bakanlığı döneminde konunun çözümü için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.

Wallace, bu süreçte atılan adımları, “Almanları ikna etmek için çok çaba sarf ettik. Hatırlıyorum; Fransa, İspanya, İtalya ve biz, Almanya’ya hitaben ortak bir mektup kaleme almıştık” sözleriyle açıkladı.

Almanya’nın koalisyon hükümetleri ve Federal Meclis’in (Bundestag) onayını gerektiren farklı siyasi yapısının, kendi sistemlerinde yaşanmayacak bireysel vetolara olanak tanıdığının altını çizen Wallace, mevcut duruma ilişkin temkinli bir iyimserlik sergiledi.

Bu tecrübeden yola çıkarak gelecekteki ortaklıklar için kritik bir noktaya dikkat çeken Wallace, uluslararası savunma projelerinde bir ülkenin, diğer ortağın üçüncü bir ülkeye yapacağı satışı engelleyememesinin yasal güvence altına alınması gerektiğini vurguladı. Wallace bu konudaki görüşünü şu sözlerle ifade etti:

Gelecekte işbirliği yaptığımızda, bir tarafın diğerini veto edemeyeceğini çok net bir şekilde ortaya koymamız ve bunu hukuken bağlayıcı hale getirmemiz gerçekten önemli.

Aslında Almanlara karşı da öne sürdüğüm, bunu yapamayacaklarına dair bir mutabakat var, ancak bu hukuki bir antlaşma niteliğinde değildi. Dolayısıyla, eğer bu türden ortaklıklar kurmayı seçeceksek, gelecekte bunu yaptığımızdan emin olmalıyız.

Wallace, “Bu konuda iyi bir yönde ilerlediklerine dair iyimserim” diyerek sürecin olumlu bir seyre girebileceği sinyalini verdi.