İki dost birbirine girdi: Türkiye yüzünden milyon dolarlık projemiz çöpe gitti, arama yapamıyoruz
Yunanistan’ın en büyük dostundan Türkiye ile ilgili sert bir eleştiri geldi. Milyon dolarlık projenin çöp olduğu işaret edilirken Atina’nın diplomatik gücünün zayıf olması eleştirildi.

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Türkiye’nin jeopolitik baskısı ve diplomatik hamleleri karşısında Yunanistan’ı hedef aldı. Kathimerini gazetesine konuşan Rum yetkililer, Doğu Akdeniz’i Avrupa’ya bağlayacak Büyük Deniz Enterkonektörü (GSI) projesinin mevcut jeopolitik gerilimler yüzünden askıda kalmasından Yunanistan’ı sorumlu tuttu.

Rum kaynaklar, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nı Türkiye’nin net itirazları karşısında sessiz kalmak ve projeyi sürükleyici bir takvim sunamamakla suçladı. Kathimerini’ye göre Rum tarafı, “Türkiye deniz dibi araştırmalarını durdurdu, biz de birbirimizi oyalıyoruz” diyerek Atina’ya sert çıktı.

“İki ülke küçük detaylarla uğraşırken, odadaki fili yani Türkiye’nin veto gücünü görmezden geldiler” diyen Rum yetkililer, Avrupa Birliği’nden açık ve net bir pozisyon beklediklerini de vurguladı.

Gazetede yer alan bir yorumda, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü diplomatik sürecin etkisizliği eleştirildi. Rum yetkililer, Atina’yı hükümetler arası anlaşma görüşmelerinde enerji projesini önemsizleştirmekle suçlayarak, Türkiye’nin baskısı karşısında geri adım attığını ima etti.

Öte yandan yine Kathimerini’de Nicholas Economides imzalı bir makalede, Yunanistan’ın dış politikasının ciddi şekilde eleştirildiği dikkat çekti.

Economides yazısında, Türkiye’yi “yayılmacı” olarak nitelendirirken Yunanistan hükümetini “radarın altında uçmakla” suçladı ve şu ifadeleri kullandı:

“Yunanistan’ın sessiz kalması veya Türkiye ile ilişkilerde sorun olmadığını ilan etmesi felakettir. Yunan hükümeti ABD yönetimiyle doğru teması bile kuramıyor. Diplomatik kadrolarının uyanması gerekiyor.”

Economides ayrıca Yunanistan’ın MEB (Münhasır Ekonomik Bölge) tanımlamasını yapmaması, ABD ve AB’de güçlü bir lobi kuramaması ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de attığı stratejik adımlar karşısında pasif kalmasını “trajik” bir hata olarak değerlendirdi.