Türk füzesi ülkeyi ayağa kaldırdı! Tüm gazeteler ‘Türkiye bizi vuracak’ diyor
ASELSAN, Tolun Mühimmatının Roket destekli versiyonu olan Göktan Füzesinin test atışları Yunanistan’ı ayağa kaldırdı.

Birlik Gazetesi’nde yer alan habere göre, ASELSAN, Tolun Mühimmatının Roket destekli versiyonu olan Göktan Füzesi ile ilk test atışını başarıyla gerçekleştirdiğini açıklaması Yunanistan’da geniş yankı uyandırdı. Yunan basını, Türkiye’nin savunma sanayiindeki atılımlarını yakından takip ederken bir günü ve yeni bir gelişmeyi dahi irdelemeden kenara bırakmıyor. Bir önceki denemelerde olduğu gibi, Tolun Mühimmatının Roket destekli versiyonu olan Göktan Füzesi ile ilk test atışını başarıyla gerçekleştirmesini sayfalarına taşıdı.

Yapılan haberlerde, “Türkler, Evros (Meriç) ve adalarımızdaki hedeflere çok uzak mesafeden, güvenli bir mesafeden saldırı kabiliyetlerini artırıyor. Göktan” bombası uzun menzili sayesinde sadece Evros’ta (Meriç) A Hattı’nda savaşan birliklerimizi ve Ege’deki adalarımızı değil, aynı zamanda bu birliklerin ihtiyatlarını, stratejik hedeflerini ve kamusal hizmet projelerini de vurabilecek.” İfadelerine yer veriliyor. Haberlerde özetle şu ifadeler kullanılıyor:

Türkler, Evros (Meriç) ve adalarımızdaki hedeflere çok uzak mesafeden, güvenli bir mesafeden saldırı kabiliyetlerini artırıyor. Türkiye’nin büyük ordusu ile hızla büyüyen savunma sanayisinin, Erdoğan’ın ülkesinin dış politikasını yürütmek için komşumuzun ustalıkla kullandığı iki “alet” olduğu biliniyor. Özellikle Trump’ın Putin ile anlaşarak Ukrayna ve Avrupa’yı dışladığı mevcut durum Türkiye için ideal görünüyor.

Bizim görüşümüze göre Erdoğan, Avrupalıları Putin’e karşı Avrupa güvenliğini garanti altına almak için bir koz olarak sunarak, elinde var olan “iki aletle” oynayacak ve elbette Brüksel’in Ege ve Güneydoğu Akdeniz’deki Türk saldırgan niyetlerine yönelik tutumunda değişiklik yapılmasını da içeren bir karşılık talep edecek. Yukarıda belirtilen hususlar göz önüne alındığında, Türkler savunma sanayiinin kabiliyetlerini ortaya koymaya çalışmaktadırlar ve bu nedenle son günlerde, gösterişli açıklamalar eşliğinde, yeni yerli silah sistemleri ve mühimmatların testlerinde artış görülmektedir.

Savunma sistemleri konusunda uzmanlaşmış saygın bir uluslararası medya kuruluşu, Türk savunma şirketi Aselsan’ın, Saab ve Boeing’in “öncülüğünü yaptığı” GLSDB Kara Konuşlu Küçük Çaplı Bomba’dan ilham aldığını gizlemeyen “Göktan” adını verdiği yeni ürününün ilk test atışını gerçekleştirdiğini bildirdi. GLSDB’de olduğu gibi Türk tasarımı da mevcut 139 kg’lık Tolun uzun menzilli süzülme bombasını (129 kg’lık GBU-39 SDB’ye kıyasla) katı yakıtlı bir füzeyle birleştirerek uzun menzilli bir kara saldırı sistemi oluşturuyor.

Bu ortak özelliklere karşın GLSDB, M270 ve HIMARS sistemlerinden geliştirilen M26 güdümsüz roket motorunu kullanırken, Aselsan Türk ortağı DeltaV ile birlikte çalışıyor. İkincisi ise küçük boyutlu ve hafif uyduları fırlatmak için potansiyel olarak ekonomik fırlatma araçları geliştiren ve üreten bir uzay girişimidir. Göktan’ın teknik yetenekleri hakkında kamuoyuna herhangi bir bilgi verilmiyor. DeltaV’nin internet sitesinde roketle ilgili herhangi bir bilgi yer almıyor. Dolayısıyla görünen o ki, bu silah için özel olarak üretilmiş bir güçlendirici veya şirketin 10 yıl önce kuruluş günlerinde denediği eski modellerden biri. Ancak Aselsan’ın GLSDB ile ulaşılan 150-160 km’nin altındaki bir menzil parametresiyle yetinmesi pek mümkün görünmüyor.

Ayrıca sistemin çalışma prensibi de aynı; bomba belli bir irtifaya ve mesafeye ulaştığında kanatlarını açarak hedefe doğru daha da süzülmeye başlıyor. Orijinal Tolun süzülme bombası, uçaktan bırakıldıktan sonra 100 km’lik otonom uçuş menziline sahipken, temel SDB için bu menzil 110 km’dir; ancak silahı bırakmadan önce uçağın uçuş parametrelerine, özellikle irtifasına ve hızına bağlıdır. GLSDB’nin henüz müşteri ilgisi çekmediği ve Ukrayna’daki gerçek muharebe performansının düşük sonuç gösterdiği belirtilmelidir.

Birincil nedenin elektronik harp tehlikesi olduğu düşünülüyor. EW etkisi altında 100 km’den fazla yol kat eden bir SDB, hedeflenen hedefe önemli bir hasar verebilmek için nişan noktasından çok kritik bir sapma biriktirir. Bu sorun kavramsal nitelikte olup, Türkiye planı için de aynı ölçüde geçerlidir. Peki Aselsan bu dezavantajı pratikte gördükten sonra nasıl ele aldı? Kullanılan malzemelerin hiçbiri EW dayanıklılığını ele alan tasarım yeniliklerine işaret etmiyor, bu nedenle şimdilik bilinmiyor.

Sonuç olarak, Aselsan’ın bu özel uzun menzilli “Göktan” bombasının elektronik harp (EH) zaafiyetini gidermeyi başarması halinde, Silahlı Kuvvetlerimiz (Yunanistan) için çok büyük bir tehdit oluşturacağını, zira topraklarımızdaki hedeflere, uzun mesafeden ve Türklerin güvenliğinden taarruz imkânını önemli ölçüde artıracağını söyleyebiliriz. “Göktan” bombası uzun menzili sayesinde sadece Evros’ta (Meriç) A Hattı’nda savaşan birliklerimizi ve Ege’deki adalarımızı değil, aynı zamanda bu birliklerin ihtiyatlarını, stratejik hedeflerini ve kamusal hizmet projelerini de vurabilecek.”
Ömer Gülhan / YeniAkit