İşgalci İsrail Suriye’yi neden vurdu? İşte dakika dakika yaşananlar
İşgalci İsrail, Dürzilere yönelik para, silah yardımları ve vatandaşlık teklifleriyle bu toplumu Şam yönetimine karşı kışkırtıyor. Bu strateji, Suriye’de etnik ve mezhepsel fay hatlarını derinleştirerek rejim karşıtı bir hareketlenme yaratma hedefi taşıyor. SURİYE’Yİ TEHDİT ETTİLER Son olarak Suriye’nin güneyinde Ürdün sınırında bulunan Süveyda’da 13 Temmuz’da Dürzi grupların Bedevi Arap aşiretlerine ait bazı araçlara el koymasının ardından silahlı çatışmalar yaşandı. İsrail’de hükümetin üst kademelerinden Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz gibi isimlerden Suriye hükümetine yönelik “saldırıların artacağı” tehditleri yükseldi. Daha sonra işgalci İsrail Dürzileri bahane ederek Şam’a saldırdı.

İsrail Suriye’nin başkenti Şam’da Genelkurmay Başkanlığı’nın girişine hava saldırısı düzenledi.

Suriye’nin güneyinde Dürzilerin merkezde yer aldığı olayları ve Suriye yönetiminin adımlarını “takip ettiğini” açıklayan İsrail ordusu, “siyasi iradeden gelen talimatlar doğrultusunda İsrail’in bölgeyi hedef aldığını ve çeşitli senaryolara hazırlandığını” bildirdi.

İŞGALCİ İSRAİL’DEN SINIRA TAKVİYE İsrail ordusu, Suriye’ye yönelik saldırıların ardından sınır hattına takviye güçler göndereceğini duyurdu. İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Süveyda’da Dürzilerin merkezinde yer aldığı olayların ardından sınırda askeri tahkimat kararı alındı. İsrail ordusunun “operasyon hedefleri çerçevesinde sınırda gerekli tahkimatları belirlemek üzere durum değerlendirmeleri yaptığı” belirtildi. İsrail ordusunun, “hem savunma hem saldırı eylemlerine devam edeceği” aktarıldı.

İsrail, Suriye ordusunun ülkenin güneybatısındaki Süveyda’dan tamamen çekilene kadar saldırılarını sürdürecekleri tehdidinde bulundu. İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, X hesabından yaptığı paylaşımda, Suriye’ye yönelik saldırılarının daha da yoğunlaşacağını belirtti. Katz, Şam yönetimini, Suriye ordusunun ülkenin güneybatısındaki Süveyda’dan tamamen çekilmemesi durumunda, daha şiddetli saldırılar düzenlemekle tehdit etti. İsrail’deki Dürzilere seslenen Katz, “Suriye’deki kardeşlerinizi korumak için İsrail ordusuna güvenebilirsiniz.” diyerek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte “Dürzileri koruma” taahhütlerini yerine getireceklerini iddia etti. İsrail Başbakanı Netanyahu da ofisinin X hesabından yayınlanan video mesajında, İsrail vatandaşı Dürzilere seslendi.

İşgalci İsrail’in Şam’a yaptığı saldırı bölgeye yayın yapan bir televizyon kanalının canlı yayınına yansıdı. Görüntülerde sunucunun yayın yaptığı esnada Genelkurmay Karargahı’nın vurulduğu ve sunucunun paniklediği görülüyor.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “İsrail’in Suriye’ye saldırılarını şiddetle kınıyoruz. İsrail’in saldırıları tüm bölge ve dünya için güvenlik tehditidir. Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye İsrail’e tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “İsrail’in Suriye’nin güneyindeki müdahalelerinden sonra Şam’ın merkezine saldırıları Suriye’nin barış, istikrar ve güvenliği sağlama çabalarına karşı sabotaj girişimidir.” denildi.

İsrail Ordu Radyosu, İsrail ordusunun “uyarı” gerekçesiyle olduğu iddia edilen bir saldırıyla Şam’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınını hedef aldığını duyurdu

İşgalci İsrail Başbakanı Netanyahu tehditlerini sürdürdü. Sosyal medya üzerinden bir açıklama yapan Netanyahu, “İsrail Savunma Kuvvetleri çalışıyor, Hava Kuvvetleri çalışıyor, diğer kuvvetler çalışıyor. Dürzi kardeşlerimizi kurtarmak ve rejim çetelerini ortadan kaldırmak için çalışıyoruz.” dedi.

İsrail’in, Suriye’ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılar sadece Suriye’nin egemenliğine değil, aynı zamanda bölgemizin istikrarına ve huzuruna yönelik açık bir tehdit teşkil etmektedir. Bölgemiz istikrarını hedef alan bu saldırıları en güçlü şekilde kınıyorum. Uzun yıllar süren iç karışıklıkların ardından Suriye’de yeniden yapılanma sürecinin başlaması, hem Suriyeli mazlumlar hem de bölgesel güvenlik açısından hayati önemdedir. Böylesi bir dönemde İsrail’in saldırgan tutumunu sürdürmesi, bölgesel barış ve uluslararası hukuka yönelik açık bir sabotaj girişimidir. Türkiye olarak, bölgemizde barış ve istikrarın tesisini önceleyen bir dış politika anlayışıyla, Suriye’nin toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve kardeş Suriye halkının huzurunu savunmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Bölgemizin istikrarından yana olan tüm tarafları, Suriye’nin egemenliğini ve uluslararası hukuku desteklemeye davet ediyoruz.”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara yaptığı açıklamada Şam’da kalacağını belirterek, “Suriye’nin her karış toprağını savunacağım” dedi.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre; Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bakan Fidan, İsrail’in Suriye’nin güneyini ve Şam’ı hedef alan saldırılarının endişe verici olduğunu kaydetti. Bölgesel güvenliği ve Suriye’de istikrarın tesisine yönelik çabaları tehdit eden müdahalelerin bir an önce sona ermesi gerektiğini vurgulayan Bakan Fidan, Suriye’de huzurun tesisi için ilgili tüm tarafların çaba harcamasının önemli olduğunu belirtti.

DÜRZİLERİ KIŞTIRTTI ŞAM’A SALDIRDI Esad Rejimi’nin devrilmesinin ardından yeniden toparlanma hazırlıkları yapan Suriye’de, Dürzileri kışkırkarak iç çatışma peşinde koşan İsrail şimdi de Şam’a saldırdı.

Filistin topraklarını işgal eden İsrail, Lübnan ve İran’a yaptığı saldırılarla birlikte Suriye’yi de hedef alıyor. Dürzileri kışkırtarak Suriye’de iç çatışma hedefleyen İsrail Suriye’nin başkenti Şam’a saldırdı. İsrail’in saldırılarında Genelkurmay Karargahı ve Başkanlık Binası hedef alındı. Saldırıya Türkiye’den sert tepki geldi. Suriye Devlet Başkanı Şara saldırı sonrası yaptığı ilk açıklamada, “Suriye’nin her karış toprağını savunacağım” dedi.